Hagen & Gezonde school

De school is in de gelukkige omstandigheid dat naast de school de gymzaal staat. Allereerst verliezen we weinig tijd met heen en weer lopen. Op maandag en donderdag hebben de kinderen van groep 1 t/m 8 gymlessen.

Hagen is een Gezonde school. 

In 2018 hebben we het vignet Voeding behaald van de Gezonde School. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen weten wat gezonde voeding is en op school streven we naar gezonde eet- en drinkmomenten.

In oktober 2021 hebben we ook het vignet Bewegen behaald.

Eten en drinken op school

Tussendoortjes- en traktatiebeleid.

Net als iedere ouder wilt u ook dat uw kind uitgroeit tot een gezonde volwassene die lekker in zijn of haar vel zit.
De beste basis hiervoor is een gezonde leefstijl. Hoe kunt u uw kind gezonde leefgewoontes aanleren?
Door de enorme hoeveelheid informatie van alle kanten en de overvloed aan keuzes in de supermarkt, is soms niet meer te overzien waar je als ouder en/of verzorger op dit gebied goed aan doet.

Om hier wat meer duidelijkheid aan te geven, gebruiken wij als school hiervoor de richtlijnen van de GGD. Zij leggen de nadruk op het beperken van het aantal eet- en drinkmomenten per dag tot maximaal 7 keer.
Naast de drie hoofdmaaltijden kan er nog maximaal 4 keer per dag tussendoor iets gegeten of gedronken worden. Dat is beter voor de gezondheid en het gebit.

Iedere ochtend mogen de kinderen iets eten en drinken in de pauze.
Wat geef ik mijn kind mee als tussendoortje naar school?

In alle groepen eten we om 10 uur  fruit en/of groente en we drinken alleen water.

Lunch
Tijdens de lunch eten we brood, het liefst volkoren brood, dun besmeerd/mager beleg, eventueel met groente/fruit en drinken, bv. halfvolle/magere melk, water of thee zonder suiker . Er mogen tijdens de lunch geen koekjes of snoep gegeten worden.

Trakteren.
Er hoeft niet altijd gekozen te worden voor een traktatie waar helemaal geen suiker in zit, maar let wel op de plakkerigheid en de hoeveelheid. Het alternatief voor snoep is vaak kaas, worst of chips. Dit bevat echter veel vet, wat natuurlijk ook niet goed is voor de gezondheid.

Hieronder een aantal adviezen t.a.v. traktaties:

  • Zorg dat de traktatie niet te groot of teveel is.
  • Kies bij voorkeur een gezonde traktatie (www.gezondtrakteren.nl)
  • Denk ook eens aan niet-eetbare traktaties.
  • Geef de leerkrachten dezelfde traktaties als de kinderen. (Dat willen we echt heel graag!)
  • Snoep en chocola willen we echt niet, dit wordt niet in de klas uitgedeeld, maar gaat aan het eind van de dag met de kinderen mee naar huis.

Sport en Bewegen
Naast gezonde voeding is het voor kinderen ook belangrijk om veel te bewegen.

De groepen 3 tot en met 8 hebben twee keer per week gym. Eén keer van de vakleerkracht Marloes van Sport Service. En één keer van de eigen leerkracht. Voor de groepen 3 en 4 is dat altijd in de gymzaal. Voor de groepen 5 tot en met 8 kan dat in de gymzaal, op het schoolplein of in het bos zijn.

De kleuters gymmen ook 1 keer in de week in de gymzaal, waarbij de les wordt verzorgd door een vakleerkracht gym. Op andere dagen gymmen zij in het speellokaal of spelen ze buiten.

De Daily Mile
Op de dagen dat er geen gym is en het weer het toelaat lopen de groepen 3 tot en met 8 onder schooltijd de Daily Mile: 2 of 3 rondjes rondom de school. De kleuters lopen 1 of 2 keer per week een rondje om de school.

Sport Service Doetinchem
Wij werken voor het bewegen nauw samen met Sport Service Doetinchem. De gymlessen worden verzorgd door een vakleerkracht van Sport Service.
Eén keer per week is er Sportmix in de gymzaal naast de school. Kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 kunnen gratis een uurtje gymmen onder begeleiding van medewerkers van Sport Service.

Sport Service verzorgt ook de motorische screening in groep 3. Bij uitval bij deze screening krijgen deze kinderen gratis gymlessen aangeboden.
Sport Service onderzoekt ook de deelname aan sportverenigingen van de leerlingen en biedt aan om samen te onderzoeken welke sport passend zou kunnen zijn. Wilt u hier meer over weten, dan verwijzen wij u graag naar deze link Sportmap

Beweegwijs
In de pauzes om 10 uur en om 12 uur worden er op het schoolplein sport- en spelmaterialen klaargezet door leerlingen van groep 8. Zij begeleiden ook bij de activiteiten en motiveren kinderen om mee te doen.