Eten & Drinken

Net als iedere ouder wilt u ook dat uw kind uitgroeit tot een gezonde volwassene die lekker in zijn of haar vel zit. De beste basis hiervoor is een gezonde leefstijl. Hoe kunt u uw kind gezonde leefgewoontes aanleren?

Door de enorme hoeveelheid informatie van alle kanten en de overvloed aan keuzes in de supermarkt, is soms niet meer te overzien waar je als ouder en/of verzorger op dit gebied goed aan doet. Om hier wat meer duidelijkheid aan te geven, gebruiken wij als school hiervoor de richtlijnen van de GGD. Zij leggen de nadruk op het beperken van het aantal eet- en drinkmomenten per dag tot maximaal 7 keer.

Naast de drie hoofdmaaltijden kan er nog maximaal 4 keer per dag tussendoor iets gegeten of gedronken worden. Dat is beter voor de gezondheid en het gebit.

Wat geef ik mijn kind mee als tussendoortje naar school?

Iedere ochtend mogen de kinderen iets eten en drinken in de pauze.

In de groepen 1 tot en met 5 eten we al alleen fruit en groente om 10 uur. We zien dat dit een groot succes is. Alle kinderen doen er goed aan mee.  De voorkeur voor fruit en groente is er natuurlijk ook voor de groepen 6, 7 en 8.

Woensdag waterdag

Op woensdag mogen alle kinderen in de 10 uur pauze alleen water drinken. Op school heeft ieder een eigen bidon, die ze daarvoor kunnen gebruiken. Op andere dagen mag het water drinken natuurlijk ook.

Lunch

Tijdens de lunch eten we brood, evt. met groente/fruit en drinken. Er mogen tijdens de lunch geen koekjes of snoep gegeten worden.

Trakteren

Er hoeft niet altijd gekozen te worden voor een traktatie waar helemaal geen suiker in zit, maar let wel op de plakkerigheid en de hoeveelheid. Het alternatief voor snoep is vaak kaas, worst of chips. Dit bevat echter veel vet, wat natuurlijk ook niet goed is voor de gezondheid.

Hieronder een aantal adviezen t.a.v. traktaties:

• Zorg dat de traktatie niet te groot of teveel is.
  • Kies bij voorkeur een gezonde traktatie (www.gezondtrakteren.nl)
  • Denk ook eens aan niet-eetbare traktaties.
  • Geef de leerkrachten dezelfde traktaties als de kinderen. (Dat willen we echt heel graag!)
  • Snoep en chocola willen we echt niet, dit wordt niet in de klas uitgedeeld, maar gaat aan het eind van de dag met de kinderen mee naar huis.
  • Drinkbeker en broodtrommel

Geef uw kind een drinkbeker en broodtrommel mee (voorzien van naam).

• Verpakkingen

Neem verpakkingen mee die vaker te gebruiken zijn.

Steun de school de afvalberg te verminderen.